Om svæveflyvning

Svæveflyvning er flyvning uden motor, hvor naturens fantastiske energikilder gør at man kan flyve i timevis og lange distancer ofte i store højder (på gode dage flyver vi i højder over 2000m). Svæveflyvning kan både være rekreativ flyvning, hvor flyvningen nydes i nærheden af flyvepladsen, eller skarp konkurrence, hvor der konkurreres i at gennemføre en på forhånd fastlagt rute hurtigst muligt.

Som energikilde benyttes solens opvarmning af jordoverfladen, der skaber opdrift (da varm luft er lettere end kold luft). På et tidspunkt begynder den varme luft at stige til vejrs og danner det vi kalder en termikboble. I denne termikboble kan svæveflyvepiloten cirkle, og derved vinde højde. I Danmark er det ikke usædvanligt at kunne stige med op til 4-5 meter i sekundet. Når bunden af skyerne nåes, fortsættes flyvningen til den næste termikboble. Cumulusskyer som kendes ved deres flade ofte lidt mørkere bund, og tætte blomkålslignende top markere termikboblerne, og man kan næsten være sikker på at finde termik under disse.

Hvordan kommer vi så i luften? Der findes flere startmetoder, den hyppigst anvendte i Danmark er spilstart, hvor et spil med en kraftig motor, trækker en wire som er fastgjort til svæveflyet. Det er en billig og effektiv startmetode. En anden meget anvendt metode er flyslæb, hvor et motorfly trækker svæveflyet i luften med et udspændt slæbetov.

Derudover findes der også selvstartende svævefly, som har motorkraft nok til at starte selv. Vestjysk svæveflyveklub har 1 stk. Rotax Falke SF25C, som reelt er et lille motorfly med plads til 2 personer. Dette kan anvendes til flyslæb og hygge og turflyvning.

Vil du vide mere om svæveflyvning kan du læse mere på Dansk svæveflyver union’s hjemmeside her: dsvu.dk